Zajazdy - połączenie tradycji i dobrej kuchni

Zajazd inaczej karczma lub gospoda znany był wiele wieków wcześniej. Obecnie istnieje wiele takich obiektów utrzymanych na ogół w staropolskim stylu danego regionu Polski.

Zajazd inaczej karczma lub gospoda znany był wiele wieków wcześniej. Obecnie istnieje wiele takich obiektów utrzymanych na ogół w staropolskim stylu danego regionu Polski. Zajazd oferuje głównie dla podróżnych jadło, zabawę oraz alkohol. Dawniej to miejsce hulanek i swawoli do białego rana. Natomiast współcześnie to raczej połączenie tradycji i dobrej kuchni.

Historia karczem w Polsce datuje się od wczesnego średniowiecza, gdzie stanowiły one własność władcy, który nadawał przywilej ich prowadzenia zakonom, rycerstwu lub sołtysom sprowadzającym osadników.

Najczęściej kształt zajazdów był obfity w ganki, podcienia i dach mansardowy. Poza tym dawniej istotnym elementem tego rodzaju obiektów były stajnie i wozownie. Obecnie zachowane jako ciekawostka. W Polsce występują głównie 2 typy karczm: w kształcie litery T i prostokąta.

Nieliczne zachowane karczmy polskie to:

  • Karczma "Rzym" w Suchej Beskidzkiej – pochodząca z początku XVIII wieku,
  • Karczma Budzyń w Lublinie - obecny budynek ma kształt uformowany w I połowie XIX wieku,
  • "Stara Karczma" w Jeleśni - prawdopodobnie był to pierwszy dom w Jeleśni, który zbudowali Wołosi, jeszcze przed drewnianym kościołem z 1584 r.,
  • karczma w Sławkowie.

Przejeżdżając warto zatrzymać się i skosztować staropolskich potraw, a także wspaniałej gościnności gospodarzy. Wizyta pozwoli nam na przeniesienie się w odległe czasy...

Tagi: zajazd zajazdy karczmy karczma gospoda gospody karczmy w Polsce zajazdy w Polsce gospody w Polsce staropolskie jedzenie noclegi w zajazdach

Data publikacji: 2008-07-17 | Liczba wyświetleń: 2337

Podobne artykuły