Kuchnia regionalna w różnych regionach Polski

Każdy doskonale wie, że poszczególne regiony naszego kraju charakteryzują się specyficznymi i swoistymi jedynie dla tego regionu potrawami. Zdaniem smakoszy jedną z najbardziej wyrazistych polskich kuchni jest z całą pewnością kuchnia śląska, która łączy w sobie nuty kuchni słowiańskiej, niemieckiej, austriackiej oraz czeskiej. Potrawy kuchni śląskiej charakteryzują się przede wszystkim tym, że są bardzo smaczne, ale jednocześnie tłuste oraz kaloryczne. To właśnie z tej części Polski pochodzi jedna z najpyszniejszych polskich zup, czyli żurek, który jest przygotowywany na bazie żytniego zakwasu i charakteryzuje się jedwabistą konsystencją i delikatnie kwaśnym smakiem. Zazwyczaj żurek gotowany jest na białej kiełbasie bądź różnego rodzaju wędzonkach, które nadają zupie niepowtarzalnego aromatu. Drugim, typowo śląskim daniem są karminadle, czyli kotlety mielone, które w tym regionie często robione są z dodatkiem gotowanych jarzyn. Zdaniem smakoszy sztandarowym daniem kuchni śląskiej są kluski śląskie, które robi się z ziemniaków oraz z mąki ziemniaczanej.

Kolejny region to Wielkopolska, która słynie przede wszystkim z potraw przygotowywanych z ziemniaków, które tutaj nazywane są powszechnie pyrami. Warto pamiętać o tym, że to tutaj najwcześniej w Polsce zaczęto uprawiać pomidory. Regionalnym specjałem jest oczywiście zupa cebulowa, która potocznie zwana jest zalewajką. Bardzo popularnymi wielkopolskimi zupami jest także czernina oraz siemieniucha, czyli zupa przygotowywana z siemienia lnianego i kaszy jaglanej. Najszybszym daniem kuchni wielkopolskiej są z cała pewnością "ślepe ryby", czyli kartoflanka, która jest mocno zaprawiona śmietaną oraz koperkiem. Popularnym daniem są także pyzy, które najczęściej spożywane są w towarzystwie gęstych sosów oraz mięs.

W kujawskiej kuchni regionalnej dominują przede wszystkim ryby oraz drób. Jedną z najbardziej znanych w Polsce kujawskich potraw jest z całą pewnością bydgoska czernina z golcami, która jest zupą z gęsiej krwi i suszonych owoców. Znane są tutaj także miodowe pierniczki oraz kujawski deser w postaci ryżu oblanego masłem z dodatkiem suszonych śliwek i rodzynek. Niezwykle bogata w pyszne i oryginalne potrawy jest także kuchnia Pomorza oraz Kaszub, w której można znaleźć wiele wspaniałych specjałów. Pomimo tego, że piaszczysta i uboga w minerały ziemia znajdująca się na tym terenie praktycznie uniemożliwia rozwój porządnej gospodarki, to pomimo tego tutejsza kuchnia jest niezwykle bogata w różnorodne dania. Na stołach Kaszubian dominują przede wszystkim ryby, które przyrządzane są na wiele różnorodnych sposobów: smażone, gotowane oraz marynowane w octowej zalewie. Z mięsa przyrządzano tutaj kiełbasy oraz kiszki, a także rylca, czyli galaretę z nóżek z drobno posiekanym mięsem. Innymi charakterystycznymi dla Kaszub potrawami były plince, czyli placki ziemniaczane smażone z cukrem i cebulą, kasza gryczana podawana ze stopioną słoniną ze skwarkami. Nie można zapomnieć także grucholcu, czyli pysznej babce ziemniaczanej podawanej na ciepło z cebulą oraz kiszonym ogórkiem.

Najbardziej enigmatyczną kuchnią Polski jest zdaniem wielu osób jest kuchnia mazowiecka. Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw regionu jest zupa grzybowa po kurpiowsku, która przyrządzana jest z grzybów o nazwie "zielone gąski". Popularną potrawą w dawniejszych czasach była tutaj także gęś, którą pieczono z jabłkami bądź modrą kapustą. Słynny kurczak po polsku, który nadziewany jest siekanymi podrobami wymieszanymi z natką pietruszki, bułką i jajkiem do dzisiaj ma wielu zwolenników w całej Polsce. Mazowszanie gustują także w fafernuchach, czyli kopytkach polewanych syropem przyrządzonym z buraków cukrowych.